Miről szól?

Ezen az oldalon a Hedge Fund-ok világát mutatjuk be. Mik ezek, mit csinálnak, hogyan működnek, milyen stratégiát használnak, milyen befektetéseik vannak, és nem utolsósorban Te miként profitálhatsz ebből. Szó lesz érthető nyelven az elméletről, módszerekről, de érdekességekről, hírek elemzéséről, aktualitásokról is. Más szóval: megtudhatod mit és hogyan csinálnak a TőzsdeBálnák, mit tesznek az olyan dollármilliárdos és gyakran titokzatos spekulánsok mint Soros, Griffin, Simons és társaik. Kérdéseket, visszajelzést kérlek ide küldj: info@bwm.hu

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Portfolió Blogger

Facebook, Twitter

 

Facebook

Portfolió Hírek

2011.08.26. 09:00 Faluvégi Balázs

Aktuális Hedge Fund pozíciók

Címkék: követés portfolioblogger

A Hedge Fund-ok többsége is megszenvedte az aktuális részvénypiaci zuhanásokat, de nem mindegy, hogy milyen mértékben, és az sem, hogy miként tudnak reagálni arra, ami történt. Ezek a lényegében zártkörű alapok utoljára a június végével meglévő pozícióikat kellett, hogy jelentsék az amerikai felügyelet felé, és bár egyéb többé-kevésbé konzisztens források is vannak, már önmagukban ezek elegendőek lehetnek arra, hogy kiderüljön, mire törekednek a Hedge Fund-ok.
 
A legnépszerűbb részvény továbbra is az Apple. Julian Robertson saját pénze 10%-át fektette be ebbe a vállalatba, az utolsó negyedévben harmadával növelve a pozícióját, és két nagy tanítványa, Mandel és Griffin is hasonló mértékű növeléssel tartják cégük pénzének 5-6%-át itt. A részvény adatbázisokban történő gyakori felbukkanásának több oka is van. Az egyik az, hogy a legnagyobb piaci szereplők ma már kevésbé kerülhetik el a világ hajszál híján legnagyobb vállalatát.


A másik a ragyogó és negyedévről negyedévre javuló fundamentumokban van. Ilyen méretben, ilyen gyorsan fejlődő, akkora profit halmot generáló, és mégsem túlértékelt papírhoz még csak hasonló sincs a földgolyón. A harmadik ok az elsőből következik, az Apple jellemzően több tízmillió darabos, dollár értékben gyengébb napokon is 4 milliárd dolláros forgalma a kellő diverzifikálást végrehajtó Hedge Fund-ok 97%-nak könnyed terepet biztosít. Végezetül a részvény árfolyamában tapasztalható, a válság ellenére viszonylag stabil és hosszan tartó trend is kiváló utazást tesz lehetővé az ebbe fektetőknek. (Hogy Steve Jobs lemondása mit okoz, még kérdés, de a fenti tényezőket nem változtatja meg alapvetően).

Sajnos a részvények nagy többsége nem olyan, mint az Apple, és a Hedge Fund-ok elemzőinek és döntéshozóinak jóval keményebben meg kell dolgozni az alfáért. Az iPad gyártójától eltekintve a legtöbbet birtokolt részvények listáját elnézve a többség már nem volt olyan ügyes. Persze óvatosnak kell lenni az aggregált adatokkal is. Mivel a nyilvános látlelet egy bizonyos "stock" információt jelez, egy adott időpillanatban, ezért nem lehetünk biztosak abban, hogy egy-egy pozíciót nem csak 1 napra, vagy 1-2 hétre vettek fel. Például hiába a világ valószínűleg legjobb Hedge Fund-ja a Renaissance Technologies, az ügyleteik néha hetekre, de sokkal gyakrabban percekre, másodpercekre szólnak, ezért a portfólió kimutatásukról szóló "képernyőmentés", pláne 6-8 héttel később aligha szolgál bármilyen értékkel, és ezt nem igazén lehet replikálni.

 

Sokkal többet segít, ha ismerjük egy-egy cég, guru stratégiáját, a méreteit, és azt, hogy tendenciózusan, negyedévről-negyedévre épít-e egy-egy hosszabb távú pozíciót. Erre kiváló példa a Microsoft, és a leginkább deep-value és distressed jellegű befektetéseiről ismert Seth Klarmann vezette Baupost váratlan húzása, a szoftveróriás előző negyedévi vásárlásával. A Microsoft-ba egyébként szintén tőkéjének számottevő részét, több mint 8%-át fektette Daivid Einhorn cége, ebben a negyedévben a pozíciót 60%-kal megfejelve. Einhorn a Lehman Brothers short-járól, póker eredményeiről és hangzatos kijelentéseiről vált híressé. Legutóbb például a Microsoft golyófejű urát szólította fel lemondásra.
 

A szoftvervállalat részvényenkénti eredménynek növekedési üteme negyedévente erősen ingadozik, de ennek tendenciájában nincs változás, a társaság egy készpénztermelő gépezet, miközben a piacot ez nem érdekli, talán ezért kedvelik ennyire az értéket kutató Hedge Fund-ok.

A kifelé kapuit bezáró Soros, és a már említett Mandel cége, a Lone Pine keményen vásárolta a luxusruha gyártó Ralp h Lauren részvényeit. A papírok ugyan kis mértékben részt vettek az augusztusi zuhanás ban, de pár napja új mindenkori csúcsot is elértek. Az árfolyam stabil és erős emelkedő trendben van, ami manapság ritka a piacon. Ám Soros esetén talán még indokolhatnánk a vásárlást és a tartást technikai tényezőkkel, A Tigris legsikeresebb tanítvány esetén aligha. A magyarázat a fundamentumokban rejlik, amelyek a luxustermékek piacának válság idején is stabil meglétét jelzi, a cég egyedi sikerei mellett. A nyereség folyamatosan nő, rekord szinteken van, miközben az értékeltség változása (!) ezt nemigen tükrözi vissza.
 
Ebben a negyedévben három nagyágyú is új pozíciói közé vette, nem is akármilyen mértékben, a Mosaic nevű vegyipari céget, amely a mezőgazdaság számára állít elő hatóanyagokat. A nagyszájú Daniel Loeb 6%, David Tepper 4% körüli mértékben vásárolt be a papírokból. Még Joh Paulson is 0,5% felett szállt be a vállalatba (egyike volt nem kevés melléfogásainak az utóbbi hónapokban). A három bálna eltérő méretei miatt ez azonban nagyon közeli részvénymennyiséget jelent, a napi átlag forgalom mintegy harmadát. A vásárlást valószínűleg komolyan gondolhatták, mert a csökkenő trend miatt technikai okok nem szóltak a döntés mellett. Az is tény ugyanakkor, hogy bevételarányosan csak a (korábbi?) válság legsötétebb óráiban volt ennyire alacsony a vállalat értékeltsége.

A többség azonban méretéből, vagy stratégiájából fakadóan nem volt képes gyorsan reagálni az utóbbi hetek eseményeire. Augusztusban a Hedge Fund-ok többsége komoly veszteségeket szenvedett el. Az ágazat és a részvénypiacok között nagy átlagban ma már erős közepes a korreláció, de a tőkeáttétel ellenére a veszteségek jóval kisebbek voltak a részvényindexekénél. Ez amúgy is jellemző a Hedge Fund-okra: emelkedő időszakokban egy kicsivel kevesebbet keresnek, mint a szimpla részvény befektetők, de esés idején nem vagy jóval kisebbet veszítenek. Most is ez történt: a Hedge Fund-ok átlagos vesztesége 4%, az S&P 500 két emelkedő napjának 9%-os zuhanásával szemben.

 

Vannak azonban olyan Hedge Fund-ok, amelyek ilyenkor bőszen shortolnak. Az egyik kategória, ahol ez előfordult, az ügyes meglátásokkal rendelkező menedzser által vezetett global macro, de sokkal inkább jellemzőek az automatizált kereskedést választó, főként trendkövetést alkalmazó Managed Futures jellegű Hedge Fund-ok. Ide tartozik a Man egyik csoportja, amely 4%-ot keresett ebben a hónapban, vagy az egészen zseniális, a maga műfajában fokozatosan piacvezetővé vált Winton Capital, amely 2,5%-ot keresett augusztusban és idén 7%-os pluszban vannak, ami egyébként a cég története során elég gyengének számít. Ha lesznek hasonló trendek a következő hónapokban, akkor a profitjuk is tovább nőhet, akár exponenciális mértékben, mert a pozíciók többségét csak mostanában kezdhették kiépíteni.

komment

süti beállítások módosítása