Miről szól?

Ezen az oldalon a Hedge Fund-ok világát mutatjuk be. Mik ezek, mit csinálnak, hogyan működnek, milyen stratégiát használnak, milyen befektetéseik vannak, és nem utolsósorban Te miként profitálhatsz ebből. Szó lesz érthető nyelven az elméletről, módszerekről, de érdekességekről, hírek elemzéséről, aktualitásokról is. Más szóval: megtudhatod mit és hogyan csinálnak a TőzsdeBálnák, mit tesznek az olyan dollármilliárdos és gyakran titokzatos spekulánsok mint Soros, Griffin, Simons és társaik. Kérdéseket, visszajelzést kérlek ide küldj: info@bwm.hu

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Portfolió Blogger

Facebook, Twitter

 

Facebook

Portfolió Hírek

2010.04.30. 13:10 Faluvégi Balázs

Akkor mik is azok a Hedge Fund-ok?

Címkék: portfolioblogger

A Hedge Fund egy olyan fogalom, amelyet mind itthon, mind a nagyvilágban gyakran félreértelmeznek. Ennek fő oka az, hogy a nagyközönség - a Hedge Fund-ok jellegéből adódóan - ritkán találkozik velük, és ha hall is róluk, akkor is a hírekből, egy-egy botrány kapcsán. Tekintve, hogy a Hedge Fund-ok száma egyes becslések szerint megközelíti a 10 000-et, óhatatlan, hogy időnként ilyen is van. Ezek a (jog oldaláról nézve tulajdonképpen) cégek azonban nem egyenlőek a pokolból előmászott megtestesült gonosszal, csak úgy mint nincs sok közük a mennyből alászállt angyalokhoz sem. Az utóbbit egyes alapítók hiszik magukról, amit betudhatunk kisebb-nagyobb személyiségzavarnak. Az előbbit viszont a laikusok nem kis része gondolja. Ennek oka éppen a fenti: csak akkor hallanak róluk, és akkor is az idő rövidsége miatt enyhén szólva is felületes ismereteket, amikor valami piacokat rengető, és így a nyugalmat nem kedvelő embereknek negatív hír szivárog elő a médiából (a lenti képen az általában rejtőzködő géniuszok a válság alatti szenátusi meghallgatáson). Nos, ennek a blog-nak éppen az az egyik fő célja, hogy az ilyesfajta felületességtől, és a ritka pozitív, vagy gyakrabban negatív előítéletektől mentes, mélyebb képet adjon az ágazatról, az abban alkalmazott stratégiákról és arról, hogy ezt mások miként használhatják fel.

Mi is tehát egy Hedge Fund? Most egy olyan definíció igényű mondatban foglalom ezt össze, amit a lap.hu-s linkgyűjteményben, és a kockázatos befektetésekről szóló könyvemben is külön kiemeltem.

A Hedge Fund-ok olyan jellemzően abszolút hozamra törekvő, általában csak gazdag magánbefektetők részére létrejött speciális befektetési alapok, amelyek könnyedebb jogi szabályozásból kifolyólag gyakran magas hozamokat tudnak elérni, vagy speciális piacokon, egyedi pénzügyi termékekben, különleges piaci szituációkban is képesek lehetnek profit elérésére.

"...jellemzően...általában...gyakran...képesek lehetnek...", ezek nem minősülnek konkrét meghatározást elősegítő jelzőknek. Sajnos a Hedge Fund-ok világa ilyen. Éppen azért, mert olyan sok mindent képesek megcsinálni, és a pénzügyi innovációban olyan sokkal járnak a tankönyvek előtt. Mégis, ha megnézzük a fenti meghatározást, akkor két nagyon fontos jellemző köré csoportosíthatjuk a lényegüket:
  • Zárt körűség
  • Szabad befektetési és spekulációs tevékenység

Onnan tudhatjuk, hogy egy mások pénzét kezelő befektetési eszköz Hedge Fund-e, hogy kevesen vannak benne, azok is sok pénzzel (jellemzően több millió, tízmillió, esetleg százmillió dollárral), sehol sem hirdetik, és emellett a kiszivárgó hírek a tőkeáttétel, a piacok és a shortolás szinte korlátlan eszköztárát felhasználják.

Ha egyszerű nyelven, szakzsargonoktól mentesen szeretném meghatározni, hogy mi is a Hedge Fund az alábbiakat mondanám. Néhány gazdagabb magánbefektető, vagy sok pénzt kezelő intézmény befektetéseit viszonylag hosszú távra egy cégbe összegyűjtik és azzal az ő tudtuk mellett szabadon fektetnek be és spekulálnak. Sok pénzt kezelnek, a szabályozás megkötései nélkül.

Az abszolút hozam, vagy a kockázat vállalása a Hedge Fund-ok többségénél már csak a fentiek következménye, lehetősége, de nem a meghatározást elősegítő tényező.

Érdemes még áttekinteni a már említett linkgyűjteményben a Leírás doboz linkjeit, ahol több és bővebb meghatározás is megtalálható.

Hogyha megtévesztő, mégis honnan ered a Hedge Fund megnevezés? Áz ágazat évtizedekig csöndben növekedett, és akkoriban ragadt rá ez a név, majd a kilencvenes évek robbanását követően rajta maradt. A Fund értelemszerűen Alapot jelent, a Hedge kifejezés már trükkösebb. Gyakorlatilag a fedezeti ügyleteket jelenti, amelyek a szokásos (például) részvény vásárlást ellentétes, short ügyletekkel, esetleg határidős termékekkel fedezte le. Tehát képes volt ezekre az ügyletekre is, és egyre gyakrabban már nemcsak a kockázat csökkentésére, hanem spekulatív jellegű árfolyamesésen nyerő pozíciókra is felhasználták. Idővel a shortolás lehetősége elsősorban ilyen jelleget öltött, a határidős termékek pedig a rizikót növelő tőkeáttételre csábították a menedzsereket. Idővel egyre több egzotikus termékkel bővült a célpontok száma, és az eredeti "Hedge" sok esetben elvesztette a jelentőségét.

Hogy fordítsuk le akkor magyarra a "Hedge Fund" kifejezést? Mivel azt feljebb tapasztaltuk, hogy még angolul sem könnyű behatárolni a fogalmat, így a magyar megfelelő megtalálása sem könnyű feladat. Jellemző erre egy fordítók által használt fórum, ahol próbálják megtalálni a megoldást, kevés sikerrel. A helyzetet ott tovább rontja az egyik korábbi, azóta másnak átadott tőzsdejátékomon megjelent cikk, amely csak árnyalja a képet, de megoldást nem ad. Itt is leírom, hogy az abszolút hozamú alap a Hedge Fund-ok célját, megközelítését tekintve nagy átfedést ad, de nem teljes mértékben egyezik meg. Arról nem is beszélve, hogy a klasszikus, erősebben szabályozott befektetési alapok között is vannak abszolút hozamra törekvőek - magam is viszek egy ilyet - így a fordítás még inkább félreérthető lenne. Felmerül még a "fedezeti alap" kifejezés, ami még rosszabb, mert alapvetően megtévesztő megközelítést ad a lényegükről, hiszen bár a hedge tükörfordítása ez, céljuk a legritkább esetben ilyen jellegű. Sajnos ezt a fordítást a szaksajtó is gyakran alkalmazza mind a mai napig. Felmerül még gyakran, az árfolyamkockázati alap megnevezés, ami a lényeget megragadni látszik, de ez sem mindig igaz, és a Hedge Fund-ok másik fontos jellemzőjét nem érinti. Jó fordítás tehát nincs. A legrövidebben talán így lehetne megnevezni őket: zárt körű, szabályozástól mentes befektetési eszköz. Esetleg zárt, szabad alap. Ám a legjobb, ha a magyar nyelv épülését ugyan nem szolgáló, de legalább tudatalatti a többség számára már beágyazódott Hedge Fund kifejezésnél maradunk.

---

Hírek, érdekességek miatt kövesd a Twitter csatornánkat.

Most már a Facebook oldal is él.

komment

süti beállítások módosítása