Miről szól?

Ezen az oldalon a Hedge Fund-ok világát mutatjuk be. Mik ezek, mit csinálnak, hogyan működnek, milyen stratégiát használnak, milyen befektetéseik vannak, és nem utolsósorban Te miként profitálhatsz ebből. Szó lesz érthető nyelven az elméletről, módszerekről, de érdekességekről, hírek elemzéséről, aktualitásokról is. Más szóval: megtudhatod mit és hogyan csinálnak a TőzsdeBálnák, mit tesznek az olyan dollármilliárdos és gyakran titokzatos spekulánsok mint Soros, Griffin, Simons és társaik. Kérdéseket, visszajelzést kérlek ide küldj: info@bwm.hu

Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Portfolió Blogger

Facebook, Twitter

 

Facebook

Portfolió Hírek

2010.07.21. 01:25 Faluvégi Balázs

Két levél és a válaszok

Ha már - egyelőre - a kommentezéssel nem tudok foglalkozni, kapok email-eket, (amiket hálásan köszönök!) amelyek néha érdekes felvetéseket, vagy kérdéseket, kéréseket tartalmaznak. Itt most kettőt mutatok be és reagálok rájuk, később sort keríthetek még továbbiakra is.

Kedves Faluvégi Balázs! Érdeklődve olvasom a blogjait. Köztük a Madoff sztorit is, ami szintén nagyon tetszett. De mellbe is vágott rendesen. Mert a blogjában leírtak alapján elképzelhetetlennek tartom, hogy csak az a bizonyos Markopolos nevű úr jött volna rá, hogy itt pilótajáték folyik. Szerény véleményem szerint az összes profinak tudnia, de legalábbis gyanítania kellett. Hogy ez mit jelent, abba jobb nem belegondolni. Illetőleg dehogynem, nagyon is bele kellene gondolni. Kiváncsian várom, hogy vállalkozik-e rá. Tisztelettel (...), egy laikus érdeklődő.

Úgy gondolom, hogy a "tudnia kellett volna" (esetleg: "illett volna észrevennie"), illetve a "tudnia kellett", itt az esetek többségében ténylegesen el is válik egymástól. Madoff ott altatta el a gyanút, hogy a hozamai ugyan lényegesen magasabbak voltak a kockázatmentesnél, de nem voltak feltűnően magasak, ezt említettem is a bejegyzés végén. A levél végén nyilván arra céloz, hogy maguk a befektetők is részesei voltak a rendszerének, de ezt az esetek túlnyomó többségében nem tartom valószínűnek, hiszen ők maguk is sok pénzt, illetve szakmai elismertséget vesztettek az előbb-utóbb törvényszerűen bekövetkező összeomlással.

Szia!

Először is gratulálok a bloghoz. Örülök, hogy végre valaki foglalkozik Magyarországon is ezzel a témával és egy helyre összegyűjtve, közérthető formában olvashatok róla. Úgy döntöttem, hogy végig olvasom a szakmai blogodat is, de persze ez egy hosszabb projekt lesz.

Amiért a levelet írom az egy kérés lenne. Látom, hogy sok további témát beharangoztál már és gondolom, hogy így is sok idődet viszont el a publikálás, de nagyra értékelném, ha foglalkoznál egy bejegyzés erejéig a hedge fundok jogi és technológiai hátterével. Ez szerintem még itt a blog kezdeti fázisában érdekes bevezető téma lehetne. Egyrészt érdekelne, hogy a sok különböző amerikai és egzotikus offshore helyszíneken milyen konstrukcióban működnek az alapok és miért ezeket választják. Másrészt pedig érdekelne, hogy a mi a különbség egy brókercégnél vezetett magánszemély számlája és az alapok által használt kereskedési rendszerek és tőzsde hozzáférésük között. Arra keresem a választ, hogy miben más, ha én otthonról interneten kereskedek mint kisbefektető és aközött ha alapítok egy hedge fundot és "professzionális" szinten végzek vagyonkezelést.

Előre is köszönöm a választ és remélem időd engedi a közel jövőben egy ilyen bejegyzés megírását.

Szia,

Köszönöm a visszajelzést.

A nehezebb dió a jogi háttér. A bemutató bejegyzésekben elegendőnek tartottam, hogy megemlítsem: zárt jogi struktúrákról van szó, laza felügyelet mellett. Nyilván van rálátásom a kérdésre, de tekintettel arra, hogy nincs jogi végzettségem, és hazánkban nincs ember, aki kifejezetten Hedge Fund-ok jogi strukturájának a kivitelezésére szakosodott volna (van és volt magyar Hedge Fund, de finoman szólva sem futószalagon készítik ezeket), ezért sem én, sem egy vendégszerző nem lenne alkalmas arra, hogy hazai szemszögből megvilágítsa a kérdést részleteiben. Azért említem a hazai szemszöget, mert a főként angolszász területen működő Hedge Fund ágazat anyaországaiban egészen más cégjogi strukturák és megszokások uralkodnak. Emiatt az összehasonlítás egy hazai blog-on, ha rendesen beleássuk magunkat a témakörbe, elkerülhetetlen, ehhez pedig most úgy látom, hogy jogász szakértelme szükségeltetik. Ezért ebben nem tudok megígérni semmit, utánanézek, hogy ki tudna ebben részletes cikket írni, illetve ha venném a bátorságot és ezt mégis én tenném, hogyan lehetne ezt áttekinthető módon elvégezni.

A másik témafelvetés is érdekes, és itt már most tudom ígérni, hogy fogok erről bővebben írni. Valószínűleg ez két bejegyzést is jelent, egyet a platformokról és a technikai háttérről, egyet pedig az alkalmazható pozíció felvételi és lezárási lehetőségekről, algoritmusokról. Egy kisbefektető nagyságrendekkel kisebb eszköztárral megy a csatába, de mérete lehetővé teszi, hogy olyan rugalmassága legyen, ami egy Hedge Fund esetén elképzelhetetlen. Az elkövetkezendő hetekben lesz ezekről szó.

A további leveket az info@bwm.hu címre várom.

komment

süti beállítások módosítása